5 Hour #24
Idei și concepte care să ne ajute să fim mai creativi în viața personală și profesională.

Salutare! Sper că de când nu ne-am mai auzit ai ajuns mai aproape de ceea ce ți-ai propus. Sunt extrem de bucuros să te am alături din nou și nerăbdător să îți împărtășesc ultimele noutăți și informații interesante din diverse domenii. Sunt convins că vei găsi subiecte care să-ți hrănească curiozitatea și să te inspire. Spor!
Lecții simple de educație financiară: pune deoparte să ai mai târziu
Dacă ești în căutarea unui mod de a distribui banii pe care îi obții atunci o variantă ar fi regula sau modelul 20/30/50 unde 20% din ce câștigi se îndreaptă spre economii, 30% reprezintă îndeplinirea dorințelor iar restul de 50% sunt banii care îți vor acoperi cheltuielile lunare. Aici ne referim la chirie, utilități, mâncare șamd. În completarea acestui model este bine să știi că economisirea acelor 20% e primul lucru pe care-l faci atunci când ți-a intrat salariul. Ideea este una simplă: te plătești pe tine prima dată. Un principiu aparent ușor dar câți dintre noi nu am zis de multe ori că din ce ne rămâne la final de lună punem deoparte și ce să vezi ajungeam în situația când nu mai rămânea.
E foarte important să facem distincție între două lucruri atunci când vine vorba de bani și de comportamentul nostru de consum: nevoi reale vs. dorințe. Există numeroase cazuri când lucruri pe care vrem să le cumpărăm, și simțim că e necesar să facem asta cât mai repede, de fapt sunt dorințe de ale noastre și nu nevoi reale. Pentru a face diferența între cele două o recomandare din partea literaturii de specialitate e să așteptăm două zile și să vedem pe urmă dacă intensitatea de a cumpăra acel lucru a rămas la fel.
Ideile acestea de mai sus se regăsesc în mai multe cărți de educație financiară. De asemenea se regăsesc și în conversația dintre Mihai Morar și Adina Călin, Directorul de Produse CEC Bank, din podcastul Fain & Simplu. Tot în această conversație am auzit o abordare interesantă legată de achiziția hainelor care într-un fel se încadrează în registrul minimalist. Invitata a precizat că și-a schimbat modul de achiziționare a hainelor: înainte obișnuia în fiecare lună să cumpere, dar acum face acest lucru de două ori pe an, atunci când e schimbarea de sezon.
Că tot vorbeam de nevoi reale versus dorințe. Mihai Morar precizează o altă regulă care să ne ajute să facem această distincție dintre cele două. E vorba de regula lui 1% care ne spune că dacă urmează să faci o cheltuială mai mare de 1% din venitul tău anual atunci stai măcar o zi și gândește-te bine la treaba asta.
Ultimele știri personale pe zona de educație financiară, o zonă care a început să mă atragă și să mă facă curios, e că am reușit să termin de citit cartea lui Iancu Guda, Banii în mișcare. Voi reveni în ediția următoare cu un rezumat al celor mai importante idei și bineînțeles cu invitația de a cumpăra cartea. Chiar merită investiția.
Vezi aici mai multe despre cum să pui deoparte banii tăi
Despre colonialism și fața sa urâtă cu Cătălin Moise
Dacă nu ai reușit până acum să te uiți la un clip făcut de Cătălin Moise atunci îți faci un deserviciu pentru că fratele Moise, așa cum e cunoscut în comunitatea sa, produce în opinia mea unul dintre, dacă nu cel mai bun, conținut video de tip ,,long-form’’ de pe YouTube-ul românesc.
În spatele clipurilor sale e o muncă de documentare și cercetare solidă de aceea și video-urile nu au mai puțin de o oră, dar modul cum le construiește și cum argumentează punctele de vedere face ca acel timp să merite. După patru luni de la ultimul său clip postat pe canal a publicat unul despre colonialism. Să zic că e foarte bun ar fi o subestimare. E un material de calitate care reușește într-un timp limitat să îți întoarcă pe dos tot ce știai sau mai bine spus tot ceea ce ți-a fost spus despre colonialism.
Cred că după ce te uiți la acest clip îți vine mai greu să te mândrești că ești european. Eu cel puțin după ce am terminat de vizionat, m-am gândit mult pe de o parte la faptul că a fost o mare nedreptate ceea ce li s-a întâmplat popoarelor indigene și continentului african. Nu prea îți mai vine după să te bați cu pumnul în piept că ești european și că te reprezintă o cultură vastă la care ceilalți ar vrea să adere… nu prea mai e așa pentru că după îți dai seama că civilizația vestică (Europa și SUA) s-a dezvoltat pe sudoarea și spatele sclavilor aduși din continentul african plus toate genocidele asupra indigenilor.
După ce vizualizezi clipul ăsta îți dai seama cumva, deși sună ciudat, cât de norocos ești că te-ai născut în Europa pentru că viața pe alte continente e mai grea și mai nedreaptă pentru că după decolonizare statele care s-au format se confruntă cu o formă de neocolonialism care le țin dacă nu pe loc atunci într-o zonă care nu le permite să se dezvolte mai rapid.
Uită-te aici la clip
O recomandare bună de podcast despre politică, societate și cultură
Am dat recent de un Podcast care în fiecare zi de luni până vineri publică un episod de aproximativ 30 de minute despre politică, societate, cultură. Este vorba despre Timpul prezent un Talkshow cu Adela Greceanu & Matei Martin produs de Radio România Cultural. Îl recomand și pot spune că merge bine mai ales dimineața în drum spre muncă sau dacă lucrezi de acasă în timp ce îți faci tabieturile de dimineață.
Salvează podcastul și ascultă-l dimineața la o ceașcă de ceai sau cafea
Sfaturi despre cum să fim sănătoși de la chirurgul nr. 1 din SUA
Am ascultat un podcast despre sănătate în care a fost invitat chirurgul nr. 1 din SUA care a venit la The Diary of a CEO, un podcast produs de Steven Bartlett, unde a vorbit despre cariera sa, despre momente de cumpănă care i-au schimbat viața cât și lucruri despre care am putea să le facem să ne păstrăm sănătoși.
Un lucru care m-a șocat puțin a fost ce a zis în debutul podcastului, mai exact faptul că tendința naturală a corpului nostru este ,,de a deveni bolnav’’ și aici se referă la ideea de descompunere a mecanismelor sale pe măsură ce avansează în vârstă. Da poți încetini acest proces, dar pentru a-l opri singura cale prin care am putea gestiona această problemă e prin știința avansată.
Legat de sănătatea inimii și de creșterea colesterolului a fost întrebat ce am putea face pe partea de alimentație, iar răspunsul lui a fost unul destul de simplu: mănâncă tot ce îți oferă natura în forma sa originală și stai departe de alimentele procesate.
Eat the things that grow in the ground and eat the things
that eat the things growing in the ground.
A subliniat că e foarte important să nu ne limităm la acea oră pe care o petrecem la sală asta în cazul în care mergem. Menționează de acest lucru pentru că a observat un trend prin care oamenii se consideră activi doar pentru că merg la sală. Ceea ce nu e un lucru rău ba din contră e chiar bine dar el accentuează nevoia de a fi activi pe tot parcursul zilei și nu doar într-o oră la sală. Și ca să formeze o treime, pe lângă alimentație și activitate fizică, vorbește puțin și despre somn unde precizează că e acea fereastră de care corpul are nevoie ca să se refacă și să reconstruiască ceea ce a fost deteriorat pe parcursul zilei.
Recomand des surse despre sănătate, mai exact lucruri care să ne ajute și să ne învețe să mâncăm corect și sănătos, discuții care să ne încurajeze să facem mișcare și conversații care să arate că nu ești cu nimic mai prejos dacă dormi cât este recomandat deși societatea o să zică “u don’t hustle enough’’. Pun accent pe ele pentru că dacă nu ai sănătate atunci nu poți face deloc ce ți-ai propus. Și dacă ai reușit să faci ce ți-ai propus și culegi roadele tale atunci degeaba dacă nu poți să te bucuri de ele pentru că ești bolnav.
Vezi aici cum să ai grijă de sănătatea ta
Despre somn, beneficii dar și efectele lipsei sale într-o vizualizare grafică
Am făcut mai sus o introducere despre importanța conversațiilor despre somn și întăresc ideea cu un articol explicat frumos prin ilustrații grafice.
O idee interesantă din articol e legată despre ritmul circadian care în opinia cercetătorilor ar avea o semnificație mult mai importantă pentru odihna noastră decât o avea până acum. Mai mult decât atât s-a constatat că ritmul circadian se schimbă cu vârsta. Tendința pentru seri târzii este mai comună adolescenței iar cu cât ne maturizăm cu atât devenim mai matinali.
Sunt oferite o serie de recomandări pentru un somn bun cum ar fi:
să dormi și să te trezești aproximativ la aceeași oră;
să te asiguri că e liniște, întuneric (eviți să te mai uiți în dispozitive electronice înainte de somn) și o temperatură scăzută în dormitor;
să fii activ pe parcursul zilei;
și să eviți să consumi cafea sau mâncare înainte de somn.
Citește aici de ce e bine să adormi și să te trezești la aceeași oră
Cum am ajuns într-o lume în care multe lucruri arată la fel
Un articol analiză despre cum am devenit o lume în care nu mai suntem la fel de creativi. O lume în care se creează un tipar pe care ceilalți îl repetă indiferent că vorbim despre social media, industria auto, picturi, dezvoltarea orașelor sau modul cum oamenii văd un peisaj.
Alex Murell prezintă o lume în care cineva dă tonul și restul imită și astfel se creează o plajă de lucruri care seamănă la fel. Nu mai ai nimic care să se distingă și care să iasă în față. Însă există și o parte bună, mai exact faptul că realizezi că e ușor să pici în această capcană de ,,a merge la sigur’’ și atunci știi că trebuie să faci ceva diferit care să se evidențieze.
Citește aici ca să nu pici în capcană
Sper că informațiile astea ți-au prins bine.
Mulțumesc!