5 Hour #30
Idei și concepte care să ne ajute să fim mai buni în viața personală și profesională.
Salut! Bine te-am găsit la o nouă ediție de 5 Hour - o colecție de idei și concepte selectate cu grijă care să îți producă valoare. În fiecare weekend primești acest newsletter care te ajută să crești și îți salvează ore de la căutat informații. Conținutul este comprimat și prezintă ideile principale ca să-ți faci o idee generală. Poți oricând să alegi subiectul care te interesează și să-l explorezi mergând direct la sursă.
Spune-mi mai jos, în comentarii, ce ți-a fost util din acest număr?
TOP 5 Idei din Dragă, unde-s banii? - Adrian Asoltanie
Înainte de a căuta moduri de a crește veniturile primul pas constă în descoperirea și eliminarea obiceiurilor nesănătoase, a risipei și a neglijenței.
Veniturile sunt de două feluri: ACTIVE și PASIVE. Venituri active înseamnă că banii vin doar dacă ești activ la job sau într-o afacere. Dacă te oprești atunci se opresc și banii. Venitul pasiv sunt banii care vin chiar dacă nu faci ceva direct în acel moment pentru ei. De exemplu chirii, dividende, dobânzi, drepturi de autor, alocații, pensie alimentară.
Toți oamenii prosperi au surse multiple de venit, indiferent de averea lor. Tu pe câte ,,picioare financiare’’ stai? De asemenea toți oamenii bogați gândesc pe ani față de oamenii săraci care gândesc pe zile.
Dacă un hobby pe care-l faci cu plăcere și din pasiune ajunge să-ți consume mai mult de 10% din timpul lunar, atunci încearcă să-l monetizezi.
Te pregătești să faci un credit pentru o casă? Întrebă-te înainte ,,câtă casă îți permiți?’’. Ca idee valoarea imobilului nu ar trebui să depășească de patru ori veniturile anuale ale gospodăriei. Până să faci creditul simulează cum ar fi să plătești rata lunară. Timp de un an fă acest lucru și strânge banii. O să câștigi două lucruri: vei putea vedea dacă ești pregătit să duci o rată și doi vei avea un avans pentru credit. Dacă tot vorbim de achitarea creditului încearcă să rambursezi anticipat cu scăderea perioadei! Când plătești rata de x lei mai pune câteva sute de lei și menționează clar băncii că vrei cu reducerea perioadei creditului.
O carte cu sfaturi practice care spre deosebire de alte cărți de educație financiară are avantajul că pornește de la realitatea din România.
Cum să faci bani și carieră din scris online
Te bate gândul să te apuci de scris un newsletter dar nu știi de unde să începi?
Ai putea porni prin a-ți defini ce vrei mai exact să oferi cititorului. Imaginează-ți că în fața ta se află o halteră care are greutăți pe o parte și pe alta. Într-o parte este newsletterul de tip rezumat, optimizat ca să găsești ce cauți în cât mai puțin timp. Ca și creator al acestui newsletter, rolul tău e să cauți profund și să selectezi content de calitate pe care să-l comprimi într-un material care să-i aducă valoarea abonatului și, cel mai important, să-i economisească timp.
De cealaltă parte a se află newsletterul de tip expertiză, detaliat și targetat pe anumite subiecte care a căror valoare a trecut testul timpului. Este genul de newsletter pe care-l va scrie o persoană care are o experiență de peste 15 ani într-un domeniu și care poate oferi insights-uri atât de valoroase încât pot schimba cariera sau chiar viața unui om.
Acum că știi, care ți se pare că e direcția potrivită pentru tine?
Nicolas Cole, invitatul podcastului, a făcut carieră din ghost writing, o formă de copywriting online prin care persoane celebre sau oameni de afaceri angajează copywriteri pentru a le scrie postări pe Twitter, LinkedIn sau articole de blog. Ideea de ghost writing înseamnă că informația există deja și trebuie scrisă astfel încât să sune ca și cum ar spune-o acea persoană. Scopul este să producă engagement sau chiar să devină viral.
Cum ar arăta viața ta dacă ți-ai permite orice?
Mai puțin de 1% din oamenii cărora li se pune întrebarea asta știu să răspundă exact. Majoritatea menționează independență, libertate, flexibilitate… dar cum arată asta de fapt? Fără să fim specifici, atunci când ne gândim la obiectivul final (the end goal), e dificil să ne facem o strategie ca să ajungem acolo. Aici e manifestul lui Ramit Sethi popular datorită cărții I will teach you to be rich, a aparițiilor tv și, mai nou, a reality-show-ului de educație financiară de pe Netflix - How to get rich. Aruncă o privire pe acest podcast pentru a învăța cum să acumulezi bunăstare prin investiții agresive, dar fără să renunți la anumite plăceri care îți aduc bucurie.
Costul investițiilor pe care nimeni nu-l ia în calcul
Primul lucru la care te gândești când vrei să investești bani, energie și timp e care va fi câștigul. Însă orice investiție are și un cost care în funcție de anumiți factori poate reduce mai mult sau mai puțin din valoarea pe care aștepți să o câștigi. Când ești pe punctul de a investi e util să ai în vedere și ce cost vei plăti. Return on Hassle e un concept care îți zice să iei în calcul timpul și munca asociate cu o investiție. De exemplu în cazul investițiilor imobiliare ai de luat în calcul tot efortul mintal și fizic pe care trebuie să-l faci ca să găsești chiriași, să faci reparații dacă se strică ceva, să cauți alți chiriași dacă ceilalți pleacă și tot așa. Astea toate sunt bătăi de cap pe care metodele clasice de investiție (acțiuni, obligațiuni, titluri de stat) nu le necesită.
Ca să îți faci o idee despre costul fizic și psihic al investiției tale poți utiliza imaginea de mai sus care reprezintă un spectru cu tipuri clasice și moderne de investiții așezate în funcție de raportul dintre câștigul așteptat și bătăile de cap. În colțul jos din stânga se află investiții pentru care nu trebuie să miști multe degete dar care nu vor avea un ROI așteptat la fel de mare ca cele din colțul dreapta sus, unde cresc bătăile de cap și dificultatea.
10 idei care să te ajute să te concentrezi mai bine pe ce ai de făcut
Atenția este cel mai valoros activ. Nu timpul. Nu poți controla timpul. El este o construcție socială și este la fel pentru toată lumea. În schimb tu îți direcționezi unde vrei atenția. Ea se află sub controlul tău în permanență. Da, e adevărat că există platforme social media care se folosesc de psihologie și inginerie software ca să creeze algoritmi ca să-ți capteze atenția dar tu ești cel care decide.
Identifică și înțelege pe ce se duce atenția ta. Fă-ți un audit al zilei sau al săptămânii ca să vezi pe ce te-ai concentrat. Ai putea în fiecare seară, timp de o săptămână, să rememorezi ziua notând ce s-a întâmplat în ziua respectivă în jurnal.
Ca să poți fii atent trebuie să fii odihnit. Ai grijă de rutina ta de somn. Fii atent la ce mănânci și fă mișcare la sală sau în aer liber.
Creierul o ia razna când pe lângă sarcini mai are de a face și cu gânduri zilnice. Dacă faci o paralelă cu un PC atunci ca să eliberezi din memoria creierului poți să muți fișierele pe un hard extern, adică un second brain.
Setează care sunt proiectele importante la care trebuie să lucrezi. Folosește un sistem de setare a sarcinilor în funcție cât de urgente și importante sunt - Matricea lui Eisenhower - vezi mai jos.
E prea puțin să scrii pe o foaie ce obiective ai fără să treci la acțiune. Primul pas de a trece la implementare e să dedici timp obiectivului. Să aloci în calendarul tău atenție și timp. Așa că pe lângă întrebarea ce ai de gând să faci? Întreabă-te când ai de gând să faci?.
Amintește-ți mereu ce o să se întâmple dacă vei continua ce faci acum, în acest moment. Setează remindere aleatorii pe parcursul unei zile cu întrebarea care e rezultatul?. E un mod de introspecție dar și o cale de a evada din buclă.
Mintea e un mușchi care trebuie exersat. Setează în calendar un interval de timp pentru acest exercițiu. Poate să însemne meditație sau să scrii în jurnal. Ori să îți pui întrebări mai dificile.
Înlătură obiectele care îți distrag atenția. Începe prin a-ți curăța biroul. Nu uita… lumea ta exterioară e o reflecție a lumii tale interioare.
Înainte să mergi la sală te pregătești. Îți faci geanta, pre-workout-ul, îți pui căștile etc. Ai o rutină. De ce n-ar exista una și înainte de lucru? Vezi în clip un ritual care să te introducă în atmosfera de focus.
Cum să îți setezi prioritățile ca să lucrezi pe ce e important
It doesn’t matter how fast you move if it’s in a worthless direction. Picking the right thing to work on is the most important element of productivity and usually almost ignored - Sam Altman
Pentru a ajunge departe trebuie să mergi pe direcția bună. Nu spun că trebuie să fie mai scurtă, ci doar că trebuie să fie direcția cu cele mai mari șanse să aibă cel mai mare impact. Degeaba lucrăm din greu și tragem de noi dacă lucrăm pe proiecte care nu-s importante și care nu vor livra rezultate care să miște lucrurile. Ca să ne dăm seama pe ce merită să ne concentrăm atenția putem folosi matricea lui Eisenhower. Acest concept este un instrument de prioritizare a sarcinilor în funcție de cât sunt de urgente și importante.
Dwight Eisenhower, înainte de a fi Președintele SUA, a fost comandantul suprem al forțelor aliate din al Doilea Război Mondial. De-a lungul carierei sale a avut de luat decizii grele. Soarta a milioane de oameni a depins de aceste decizii. Ca să aleagă pe ce task să se concentreze în ziua respectivă, Eisenhower a inventat acest principiu de setare a priorităților în funcție de cât de urgente și importante sunt.
Un model mental: Legea lui Moore
Ți-ar plăcea să ai un concept care să te ajute să poți vedea mai clar cum va arăta viitorul astfel încât să iei deciziile cele mai bune? S-ar putea să îți fie de folos să cunoști Legea lui Moore care spune că numărul de tranzistori de pe un microcip se dublează aproximativ la fiecare doi ani, deși costul calculatoarelor este redus la jumătate.
Chiar dacă are limitările sale, Legea aceasta e un model mental care ne poate ajuta să înțelegem lumea și să luăm decizii. De exemplu dacă ar fi să investim în acțiuni prin Legea lui Moore putem înțelege că industria de IT, pe măsură ce tehnologia avansează companiile continuă să crească și să genereze profituri. Sau dacă ai văzut că anul ăsta a ieșit un laptop performant, dar nu-ți permiți să-l cumperi, atunci conform Legii lui Moore peste doi ani prețul ar trebui să scadă datorită avansului tehnologic. Astfel în loc să te îndatorezi, mai bine mai aștepți puțin.
In afara de newsletterele de tip "rezumat" si "expertiza" exista si newsletterele de tip "fun". Categorie importanta.
Abonatii unui newsletter nu cauta doar informatii relevante intr-un format compact, ci si amuzament, relaxare. Exista cativa substackeri pe care eu ii urmaresc doar pentru ca imi place cum scriu, nu ca mi-ar spune ceva ce nu stiu. 😊