5 Hour #40
Idei și concepte care să ne ajute să fim mai buni în viața personală și profesională.
Salut! Bine te-am găsit la o nouă ediție de 5 Hour - o colecție de idei și concepte selectate cu grijă care să îți producă valoare. În fiecare weekend primești acest newsletter care te ajută să crești și îți salvează ore de la căutat informații.
Shoe Dog - memoriile creatorului Nike
Cum pot să-mi las amprenta asupra lumii?
Omul care mută din loc un munte începe prin a cara pietre mici.
Nu le spune oamenilor cum să facă lucrurile, spune-le ce să facă și lasă-i să te surprindă cu rezultatele lor.
Fă diferite chestii și atunci o să fii interesant și pentru oameni, bineînțeles și pentru femei. Întâmplarea din Japonia de pe munte.
Oricine este un atlet. Dacă ai un corp, ești un atlet.
Regula fundamentală a negocierii e să știi ce vrei, cu ce vrei să te alegi pentru a reuși.
Cresți sau mori.
Să învingi adversarul este relativ ușor. Să te învingi pe tine însuți este un angajament fără sfârșit.
Lașii nu au pornit niciodată la drum, iar cei slabi au murit pe parcurs.
Tim Ferris | Shane Perish - Farnam Street | Podcast
O conversație în care cei doi abordează mai multe subiecte printre care rolul școlii moderne în educația și pregătirea tinerilor, reguli care să automatizeze deciziile spre binele tău, investiții etc.
Școala trebuie să te provoace, să îți dea situații unde nu te mai simți confortabil. Ideea e să ieși mai puternic din acele situații și atunci când părăsești școala să fii un adult capabil să facă față lumii. Shane dă exemplul copiilor săi pe care îi iubește foarte mult, dar și-a dat seama că școala unde aceștia învățau nu îi mai provoca și atunci a decis să-i mute la o școală unde se preda în altă limbă - Canada, în loc de engleză, acum copii trebuiau să învețe să înțeleagă și să vorbească franceză.
Put yourself in the position to win - este un principiu despre care Shane Perish vorbește foarte des. Înseamnă să faci tot ce-ți stă în putință să aranjezi lucrurile în așa fel încât rezultatul să fie pozitiv. De exemplu dacă vrei să slăbești, atunci ar însemna de exemplu să-ți pregătești mesele din timp astfel încât mai târziu să nu fii în situația în care nu ți-ai pregătit mâncarea din planul tău alimentar și acum trebuie să alegi o soluție rapidă și convenabilă ceea ce crește șansele să deviezi de la plan.
Reguli pentru citit inspirate din stoicism - Ryan Holiday
Cele pe care le-am selectat eu se află mai jos:
In every book you read, try to find your next one in its footnotes or bibliography. This is how you build a knowledge base in a subject—it’s how you trace a subject back to its core.
If you see a book you want, just buy it. Don’t worry about the price. Reading is not a luxury. It’s not something you splurge on. It’s a necessity. Even if all you get is one life-changing idea from a book, that’s still a pretty good ROI.
Don’t just read books, re-read books. There’s a great line the Stoics loved—that we never step in the same river twice. The books don’t change, but you do.
If a book sucks, stop reading it. The best readers actually quit a lot of books. Life is too short to read books you don’t enjoy reading.
One of the things that people in publishing know is that readers tend to skip prefaces and forewords. This is crazy! Those things are there for a reason. They often have a ton of helpful and interesting stuff about the context around when the person was writing, who the work ended up influencing, and other tidbits that sometimes stick with you longer than even the work itself.
When intelligent people read, they ask themselves a simple question: What do I plan to do with this information?
Look for wisdom, not facts. We’re not reading to just find random pieces of information. What’s the point of that? We’re reading to accumulate a mass of true wisdom—that you can turn to and apply in your actual life.
Povestea celor două telefoane: o strategie de a reduce timpul petrecut pe Social Media
Protocolul se bazează pe utilizarea a două telefoane: unul în care să ai toate aplicațiile de social media, WhatsApp, Youtube și prin care poți fi contactat de toată lumea și unul în care păstrezi aplicații în care să-ți notezi ideile, să citești sau să salvezi articole pe care să le citești mai târziu și prin care să fii contactat doar de familie și cei apropiați.
Primul poartă denumirea de Cocaine phone - făcând aluzie la efectul similar legat de dopamină pe care-l au atât cocaina cât și social media. Cel de-al doilea telefon poartă numele Kale phone - o legătură simbolică cu sănătatea având în vedere că poartă denumirea varzei Kale, plină de vitamine și minerale.
Care este acel indicator care îți arată dacă ești pe drumul cel bun?
Un concept interesant care cred că s-ar putea aplica și în viața personală este cel al unui indicator (metric) unic după care să ne raportăm să vedem dacă suntem pe drumul cel bun sau nu.
În compania Bloomberg este popular un indicator care arată în permanență câte abonamente de Bloomberg Terminal au fost vândute. Terminalul Bloomberg este un sistem software de computer produs de Bloomberg, care permite profesioniștilor din sectorul serviciilor financiare și din alte industrii să acceseze Bloomberg Professional Services, prin intermediul cărora utilizatorii pot monitoriza și analiza datele de piață financiară în timp real și pot plasa tranzacții pe platforma de tranzacționare electronică.
În mod normal companiile când raportează cifrele și activitatea într-un an vin cu tot felul de indicatori și metrici care mai de care mai complecși. Și Bloomberg are o raportare de acest gen însă mi se pare interesantă ideea de a te raporta la un singur indicator destul de relevant pentru tine care să-ți arate dintr-o privire dacă faci bine ceea ce faci.