5 Hour #42
Idei și concepte care să ne ajute să fim mai buni în viața personală și profesională.
Salut! Bine te-am găsit la o nouă ediție de 5 Hour - o colecție de idei și concepte selectate cu grijă care să îți producă valoare. În fiecare weekend primești acest newsletter care te ajută să crești și îți salvează ore de la căutat informații.
De ce își mută Egiptul capitala?
Ciocolata, o industrie de miliarde plină de nereguli
Concorde: avionul comercial supersonic care traversa Atlanticul în jumătate față cât durează acum
Morgan Housel la Tim Ferris Podcast Show
Notițe:
Când vine vorba de a face predicții, oamenii își îndreaptă atenția spre ce se va schimba în viitor, care va fi următoarea descoperire sau când va izbucni următoarea criză. De cele mai multe ori ce ne imaginăm nu se potrivește cu ce va fi. Ce e în schimb interesant e faptul că nimeni nu prezice ce lucruri vor rămâne la fel.
Movement is critical to thinking.
Este foarte periculos să-ți atașezi identitatea de ceva ce nu poți face sustenabil. Mai devreme sau mai târziu vei ajunge în burnout. Caută lucrurile pe care să le faci sustenabil astfel încât să ai o perspectivă pe termen lung.
Cărți vs podcast-uri audio. Când citești o carte ai o așteptare de a găsi ceva sau de a implementa o idee care să-ți schimbe viata, asta dacă ne referim la literatura non ficțiune. Când asculți un podcast nu ai această așteptare. Ești mai relaxat. Ești implicat pasiv, nu activ cum se întâmplă în cazul unei cărți unde dacă nu ești atent ai ratat ideea și recitești pagina de la început.
Un mod de a lua notițe când asculți un podcast este să faci un screenshot și astfel ai un marcaj de timp la care poți reveni ca să notezi.
The Diary of a CEO: The 33 Laws of Business and Life
Săptămâna aceasta am început să citesc ultima carte scrisă de Steven Bartlett, gazda podcast-ulu The Diary of a CEO, unul dintre cele mai populare podcast-uri în prezent. Este a doua carte scrisă de Steven, prima fiind Happy Sexy Millionaire: Unexpected Truths about Fulfillment, Love, and Success.
Mai jos las notițele pe care le-am luat până acum:
Prima lege: caută și umple cele 5 găleți în ordinea corectă:
Găleata numărul 1: what you know - your knowleadge
Găleata numărul 2: what you can do - your skills
Găleata numărul 3: who you know - your networking
Găleata numărul 4: what you have - your resources
Găleata numărul 5: what the world thinks of you - your reputationOrdinea nu e întâmplătoare. Cele 5 găleți sunt interconectate. Dacă o umpli pe una atunci te vei ajuta să umpli și alta. O investiție în prima găleată, cea a cunoștințelor, este clar o investiție pe termen lung care prin aplicare practică acea investiție se va transforma în aptitudini ceea ce inevitabil se va traduce și în celelalte găleți. De ce e importantă această lege? Când ai de luat decizii importante pentru viața ta ia în considerare cele 5 găleți.
A doua lege: Pentru a cunoaște în profunzime un subiect/ domeniu ai obligația de a-i învăța pe alții despre el. Ideea se referă la faptul că în procesul de a ajunge să stăpânești un subiect ca să-l predai o să îți dai seama de lacune și astfel te vei putea întoarce să revezi și să înveți.
Această lege se leagă de tehnica Feynman care presupune explicarea în cuvinte simple a unor definiții complexe astfel încât și un copil să le poată înțelege. De asemenea legea mai ia în considerare și faptul că ai nevoie să scrii despre ceea ce înveți ca astfel să-ți dai seama unde ai goluri. Mai mult decât atât trebuie să te expui, să ieși public și să vorbești despre acel subiect astfel îți creezi obligația de a te pregăti temeinic pentru a evita șansa de a greși și astfel de a pierde - loss aversion.A treia lege spune că niciodată să nu începi un răspuns cu un dezacord. Asta va duce la o situație în care credințele celuilalt vor fi atacate și vor crește șansele ca persoana cealaltă să intre în defensivă. În loc să faci asta mai bine caută un teren comun. Ascultă cu atenție și empatizează din poziția respectivă. Încearcă să începi argumentul tău cu lucrurile în comun pe care le-ai regăsit și de partea cealaltă.
Legea a patra: e dificil să schimbi credințele unei persoane chiar dacă tu ai dovezi și o grămadă de date că este invers. Șansele sunt ca acea persoana să-și schimbe convingerile doar dacă vede cu ochii ei. Ce recomandă Steven e să cerem mai multe detalii despre acea convingere. Există posibilitatea ca acea persoană să se vadă pusă în poziția în care să ofere mai multe detalii dar să nu poată pentru că a ajuns și ea în situația în care se întreabă, dar nu găsește mai multe argumente față de simpla convingere personală, iar asta are mai mari șanse să conducă la o schimbare.
Următoarea lege caută să explice de ce e bine să riscăm. Mai mult de ce trebuie să ajungem să iubim să riscăm. Pentru că în partea opusă se află moartea clinică. Ideea e să fii deschis către ce e nou și să încerci. Să nu rămâi prins in the old ways și să ai impresia că lumea va rămâne la fel. Cazul Blockbuster și refuzul de a cumpăra Netflix este clasic. Dacă nu știi te invit aici să citești despre ce s-a întâmplat.
Taking no risks will be your biggest risk!
You have to risk failure to succeed. You have to risk heartbreak to love.Legea următoarea spune că dacă vrei să-ți schimbi ție sau să influențezi altcuiva comportamentul și obiceiurile atunci pune întrebări nu afirma. Pentru a da putere întrebării, indiferent dacă e vorba de tine sau de altcineva, atunci începe propoziția cu - voi face asta…?, voi merge acolo…?, voi începe…? etc. Această formă nu numai că e orientată spre viitor și într-un fel face pace cu ce a fost până acum, dar în special emană asumare și responsabilitate. Steven îi zice question/ behaviour effect. Răspunsurile la aceste întrebări trebuie să fie închise: da sau nu.
People are more likely to answer yes to binary questions if it will bring them closer to who they want to be, and once they answer yes, that yes is more likely to come true.