5 Hour #43
Idei și concepte care să ne ajute să fim mai buni în viața personală și profesională.
Salut! Bine te-am găsit la o nouă ediție de 5 Hour - o colecție de idei și concepte selectate cu grijă care să îți producă valoare. În fiecare weekend primești acest newsletter care te ajută să crești și îți salvează ore de la căutat informații.
Află tot ce trebuie să știi despre pilonul doi de pensii din România
Cum se schimbă muzică odată cu progresul în AI
Puțin despre succesul Canva și cum au de gând să se bată cu gigantul Adobe
O altă zi din viața unui CEO
The Diary of a CEO: The 33 Laws of Business and Life
Continui mai jos notițele pe care le iau din cartea pe care am citit-o:
Tot ceea ce faci, cu sau fără o audiență, reprezintă dovezi despre cine ești tu și de ce ești capabil. Acest lucru e foarte important pentru că modul în care ne scriem propria narațiune definește și modul în care vedem noi capacitatea noastră de a acționa. Pe scurt dacă povestea despre tine include niște convingeri limitative atunci de fiecare dată când ești în situația să faci o acțiune în direcția aia te vei lovi de blocaje precum nu sunt pregătit sau clar cineva mai bun decât mine poate face o treabă mai bună.
Legea a 9-a e despre sănătate care reprezintă fundația a tot ceea ce vine după. Dacă n-ai grijă de ea atunci curând tot ce încerci să construiești peste o fundație instabilă se va prăbuși. Cel mai bun moment pentru a începe să ai grijă de sănătatea ta este acum. Tot ce faci în prezent se va reflecta în modul cum vei performa în 10, 20 sau 30 de ani.
Legea a 11-a ne învață despre știința de a capta atenția publicului în orice facem - scris, vorbit sau creație. Steven Bartlett spune că e secretul celor mai mari și faimoși povestitori, marketeri și creatori.
În primul rând, psihologic vorbind, oamenii au tendința naturală de a prefera lucruri sau oameni care par familare/ familiari din cauză că au fost expuși la același set caracteristic pentru mult timp. Pe termen scurt este deci favorabil pentru cineva care dorește să aibă atenția publicului și să fie preferat în defavoarea altor oportunități să folosească caracteristici comune cum ar fi fraze, imagini, call to action-uri etc. populare.
În al doilea rând pe termen mediu și lung tendința asta naturală a noastră conduce spre obișnuință. Lucrurile devin atât de comune pentru că au fost folosite prea des încât dispar de pe radar și devin banale. Nimeni nu le mai acordă atenție. Ca să ieși din decorul ăsta ai nevoie să fii curajos și să folosești un nou set de caracteristici, care nu se repetă și de multe ori neortodox. E într-adevăr un risc dar pierderea poate e mai mare dacă nu-ți asumi acest risc.Indiferența este rezultatul cu cel mai mic profit. Indiferent că ceea ce faci provoacă oamenilor o senzație de fericire sau ură ideea e să-i faci să simtă ceva. Ca marketer, când creezi lucruri, trebuie să accepți faptul că pentru a-i face mulțumiți pe ăia 80% din audiență, atunci îi vei înfuria pe ceilalți 20%.
Modul în care prezinți un produs contează uneori mai mult decât acel produs. Percepția creează realitatea. Steven descrie acest fenomen drept framing adică modul în care încadrezi povestea e vital în percepția consumatorilor/ clienților. De exemplu a spune că bucata asta de carne e 90% slabă în grăsime (lean) e perceput diferit dacă spui că aceeași bucată conține 10% grăsime deși e aceeași bucată de carne.